• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
395

Υλικά

  • Μερίδες 1 καρβέλι
  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1⅔ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
  • Λίγο νερό (1-2 κ.σ.)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ.

    Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.

    Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο, και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι.

    Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.

    Η οποια θα, θα κολλάει ελαφρά.

    Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.

    Τη μαζεύουμε  σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένο ταψί.

    Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.

    Ψήσιμο – Χρόνος

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω  να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς.

    Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται