Εκτέλεση
Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε ένα μπολ.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο, και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύοντας, ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
Η οποια θα, θα κολλάει ελαφρά.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένο ταψί.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
Ψήσιμο – Χρόνος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει, κι όταν χτυπάμε από κάτω να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.