Εκτέλεση
Ζύμη για Κις Λορέν
Στον κάδο του μίξερ με τα μαχαίρια, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ψιλοκομμένο βούτυρο.
Με διακοπτόμενη κίνηση κόβουμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το αυγό, με το μίξερ σε λειτουργία.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα η ζύμη θα έχει αρχίσει να ενώνεται σε κομμάτια.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και την ενώνουμε με τα χέρια σε μπάλα.
Δίνουμε σχήμα πλακέ και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Παγώνουμε τη ζύμη το λιγότερο για 20′ στο ψυγείο.
Αλευρώνοντας τον πάγκο την ανοίγουμε σε φύλλο, με χοντρό πλάστη, με πάχος λιγότερο από μισό εκατoστό.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά, μια φόρμα 23 εκ, με αποσπώμενη βάση.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Στρώνουμε τη ζύμη και ισιώνουμε περιμετρικά κόβοντας τα κομμάτια που εξέχουν.
Τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη και κάνουμε «τυφλό ψήσιμο», δηλαδή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε μέχρι πάνω με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια).
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20′.
Αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί με τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5′.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο μπέικον (δεν προσθέτουμε λιπαρή ουσία, το ψήνουμε στο λίπος του).
Το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Τοποθετούμε το μπέικον στην ψημένη τάρτα.
Πασπαλίζουμε το mix τριμμένων τυριών.
Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο λίγο αλάτι και πιπέρι.
Τα χτυπάμε µε το σύρμα να αναμειχθούν καλά.
Τοποθετούμε την ψημένη ζύμη στη μεσαία σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180° C, στον αέρα, για περίπου 35′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέμα.
Ελέγχουμε το κέντρο της, αν έχει σταθεροποιηθεί, πριν την βγάλουμε από το φούρνο.
Είναι ψημένη όταν ροδίσει ολόγυρα η ζύμη και η επιφάνεια κάνει ελαφριά κρούστα.
Αφήνουμε την quiche lorraine να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
Σερβίρεται πάντα φρεσκοψημένη για μεγαλύτερη απόλαυση.
Tips
Για να γίνει τελείως αδιάβροχη η βάση για κις λορέν, μόλις αφαιρέσουμε τα βαρίδια αλείφουμε τη βάση με ασπράδι ή διάλυμα αυγού. Ψήνουμε για 5′ επιπλέον. Έτσι η βάση γίνεται αδιάβροχη και παραμένει τραγανή μετά το ψήσιμο.
Μην ανακατεύετε για πολύ ώρα τη ζύμη στο μίξερ, ώστε να βγει θρυμματιστή και αφράτη όταν ψηθεί.
Ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού, ίσως η ζύμη «ζητήσει» λίγες σταγόνες κρύο νερό.
Η κλασική συνταγή στη γέμιση, έχει αυγά, κρέμα μπέικον και τυρί.