Τι είναι το ραγού
Το ραγού είναι μια λαχταριστή σάλτσα με βάση το κρέας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το σιγανό μαγείρεμα ώστε να λιώνει το κρέας στο στόμα. Κρασί ντομάτα και λαχανικά συμπληρώνουν την νοστιμιά. Παρόλο που η λέξη ragout είναι γαλλική, στην νότια Ιταλία, το ραγού περιλαμβάνει μοσχάρι αλλά και κομμάτια άλλων κρεατικών καθώς και τα σπάνιας νοστιμιάς λουκάνικα “salsiccia”.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε ένα τηγάνι βαθύ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο ολόκληρο, το καρότο, το σέλερι και το πράσο.
Σοτάρουμε για 8΄-10΄, να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Τα τραβάμε στις άκρες του τηγανιού και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μοσχάρι και την πανσέτα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα ροδίζουμε καλά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε καλά στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί και να βγάλει το άρωμά του.
Σβήνουμε με το 1 φλιτζάνι κρασί, ντεγκλασάροντας, τρίβοντας δηλαδή πολύ καλά την κατσαρόλα.
Περιμένουμε 2΄-3΄ να εξατμιστούν όλα τα υγρά του φαγητού και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε το ραγού με 1-2 κλωνάρια μαϊντανού ολόκληρα ή 1 κλαδάκι θυμάρι, τα οποία θα αφαιρέσουμε στο τέλος.
Καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτά.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄, έως ότου μελώσει η σάλτσα και το κρέας λιώνει στο στόμα.
Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ η σάλτσα, συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό ή ζωμό.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
Πρώτα ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος στο σκεύος και κάνουμε μια στρώση με 6 λαζάνια.
Έπειτα ρίχνουμε λίγη σάλτσα, λίγη κρέμα και λίγο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε και τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη κρέμα και τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 30΄.
Αν δούμε ότι στεγνώνει γρήγορα στις άκρες, περιχύνουμε την επιφάνεια και τις άκρες με λίγη κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε τα λαζάνια να σταθούν για 15΄ και έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια.