Μια από τις εμβληματικές αστικές συνταγές της Αθήνας ήταν ανέκαθεν το ροστ μπιφ, το οποίο δεν έλειπε ποτέ από τα κυριακάτικα τραπέζια αλλά και τα μεγάλα,...

Μια από τις εμβληματικές αστικές συνταγές της Αθήνας ήταν ανέκαθεν το ροστ μπιφ, το οποίο δεν έλειπε ποτέ από τα κυριακάτικα τραπέζια αλλά και τα μεγάλα, γιορτινά καλέσματα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το ροστ μπιφ

  • 2 kg rib eye, (μάτι ή φιλέτο σπαλομπριζόλας)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
  • δεντρολίβανο
  • Για τη σάλτσα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 στικ σέλερι
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
  • 1 ντομάτα
  • 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 ml ζωμό βοδινού
  • 30 γρ. βούτυρο κρύο για το τελείωμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν από το μαγείρεμα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το αλατοπιπερώνουμε, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για άλλα 30 λεπτά τυλιγμένο.

    Στη συνέχεια το ξετυλίγουμε και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

    Το δένουμε με σπάγγο κατά μήκος, ανά 2-3 εκ., να διατηρήσει το σχήμα του.

    Περνάμε ανάμεσα στο σπάγγο τα κλαδάκια από το θυμάρι και το δεντρολίβανο και το αλείφουμε παντού με ελάχιστο ελαιόλαδο.

    Το πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ με τα χέρια να καρυκευτεί καλά.

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και ροδίζουμε ολόγυρα το κρέας για περίπου 1½-2 λεπτά από κάθε πλευρά, να σχηματίσει κρούστα.

    Το ακουμπάμε πάνω σε μικρή σχάρα.

    Για τη σάλτσα

    Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και κρατάμε τη φλούδα τους.

    Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα περιχύνουμε με το λάδι και ανακατεύουμε.

    Στη συνέχεια τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι με το κρέας για 5-6 λεπτά σε δυνατή εστία, να καψαλιστούν.

    Σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό.

    Μόλις πάρει βράση το μείγμα, το μεταφέρουμε σε ταψί και προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.

    Ακουμπάμε τη σχάρα με το ροστ μπιφ στο ταψί ώστε να στάζει πάνω στα λαχανικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 30 λεπτά, στον αέρα, στη μεσαία θέση του φούρνου.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται