Εκτέλεση
Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κρασί, ίσα που να τα καλύπτει, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα στην κατσαρόλα για 10΄, να φουσκώσουν και το σιρόπι που θα βγει να είναι παχύ σαν μέλι.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 7-8΄, να ροδίσουν. Κατόπιν τα χοντροκόβουμε.
Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τα στραγγίζουμε.
Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια μέσα σε σαλατιέρα.
Σκορπάμε από πάνω τα αμύγδαλα, το τυρί θρυμματισμένο και τα σύκα.
Σε βαζάκι ή στο μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το σιρόπι από τα βρασμένα σύκα και αλατοπίπερο.
Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα.
Την τελευταία στιγμή περιχύνουμε τη σαλάτα με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά.