Για τη σαλάτα μαρούλι
Καθαρίζουμε το μαρούλι και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα.
Το βυθίζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό και ξύδι για λίγα λεπτά.
Ένα – ένα φύλλο, προσεκτικά το πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε τα φύλλα όρθια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
Κόβουμε το λάχανο ψιλοκομμένο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Αλατίζουμε και στύβουμε μισό λεμόνι.
Αφήνουμε να σταθεί 5′ και τα μαραίνουμε με τα χέρια ζουλώντας τα.
Κόβουμε τα φύλλα μαρουλιού σε μικρά ή πιο μεγάλα κομμάτια τελευταία στιγμή και τα βάζουμε σε βαθιά σαλατιέρα.
Σφίγγουμε το λάχανο να αφήσει τα υγρά του στο μπολ και το βάζουμε στο μαρούλι. (Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το νερό του λάχανου).
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, καρότα, φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες και τις αγκινάρες λαδιού κομμένες σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε τα λαχανικά.
Για τη σως
Χωριστά ετοιμάζουμε τη σως για τη σαλάτα μαρούλι
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι σε ένα βαζάκι, προσθέτουμε το αριάνι.
Σφραγίζουμε με το καπάκι και χτυπάμε τη σως σαν σέικερ στο βαζάκι να ενωθεί. (Διαβάστε περισσότερα για το μαγικό μου βαζάκι και πως το χρησιμοποιώ στην κουζίνα).
Ρίχνουμε 1-2 κ.σ νερό από το μαρινάρισμα του λάχανου και ξαναχτυπάμε τη σως για τη σαλάτα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα τελευταία στιγμή.
Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και άνηθου.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύει τέλεια ψάρι, κρέας ή οποιοδήποτε φαγητό.
Ιδέες για σαλάτες με μαρούλι
Μπορούμε να συνδυάσουμε τη σαλάτα μαρούλι με τα εξής υλικά: αγγούρι, iceberg, Κινεζικό λάχανο, ξινόμηλο, παντζάρι, σέλερι, κορμό μπρόκολου, κορμό κουνουπιδιού, ρέβες, ραπανάκι, αβοκάντο, πιπεριές, λεπτές φέτες από ολόφρεσκα τρυφερά κολοκυθάκια, τουρσί, αρακά, καλαμπόκι, ρόκα, γλυστρίδα, αλμύρα, τόνο, κοτόπουλο ψητό, όσπρια.
Δες εδώ πως θα συντηρήσεις τα μαρούλια ολόφρεσκα για πολλές ημέρες στο ψυγείο.
Εκτός από αριάνι στη σως μπορείτε να βάλετε αραιωμένο γιαούρτι, κεφίρ ή να αντικαταστήσετε τελείως τα γαλακτοκομικά με μουστάρδα και λίγο επιπλέον λεμόνι ή ξύδι ανάλογα τα λαχανικά που θα προσθέσετε. Σταγόνες μέλι ή πετιμέζι θα αλλάξουν τελείως το ντρέσινγκ της σαλάτας.
Εναλλακτικά, μια σως με ελαιόλαδο, μέλι ή πετιμέζι και βαλσαμικο ξύδι ταιριάζει πολύ στην σαλάτα μαρούλι.
Κρουτόν από ψωμί ή ψωμάκια φρυγανισμένα με ροκφόρ ταιριάζουν πολύ.
Μπορείτε να προσθέσετε βρασμένα και στραγγισμένα όσπρια όπως φασόλια, φακές ή ρεβύθια.
Ταιριάζει πολύ με πλιγούρι βρασμένο και στεγνό με φαγόπυρο βρασμένο ή κους κους.
Μπορείτε να βάλετε φλούδες παρμεζάνας, κρουτόν, σταφύλια ή πεπόνι, λιαστή ντομάτα και αμύγδαλα, ροδάκινα σε φέτες και φρέσκα φασολάκια βρασμένα, καρύδια και μανιτάρια σοτέ.
Γενικά παίξτε με συνδυασμούς γιατί οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες!
Δείτε περισσότερες φανταστικές συνταγές για σαλάτες εδώ και στολίστε τα τραπέζια σας!