• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
41
  • 4 παντζάρια μέτρια
  • 4 ξερά κρεμμύδια μέτρια
  • λίγες σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • 250 γραμμ. μαυρομάτικα φασόλια (ή ανάμεικτα όσπρια: φακές-ρεβίθια κ.λπ.)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τη σος
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα
  • ξινομυζήθρα και γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί ή τρίμματα φέτας
  • φρυγανισμένη μπαγκέτα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τα παντζάρια

Πλένουμε και αφαιρούμε τα φύλλα τους.

Παίρνουμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο.

Τοποθετούμε επάνω τα παντζάρια με τη φλούδα τους, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξύδι.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πακέτο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε και αυτά σε διπλό αλουμινόχαρτο, ραντίζοντας με λάδι και ξίδι.

Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε και αυτό στη λαμαρίνα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί.

Για τα μαυρομάτικα

Βράζουμε τα μαυρομάτικα, να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Για τα λαχανικά

Όταν ψηθούν τα λαχανικά, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο γιατί καίει ο ατμός.

Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα.

Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε ροδέλες (δαχτυλίδια), αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τα υγρά των ψημένων κρεμμυδιών.

Προσθέτουμε τα βρασμένα όσπρια και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Τη σερβίρουμε με ξινομυζήθρα και γιαούρτι, ή τυρί κρέμα, ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Χορταστική επιλογή, ιδανική για το καλοκαίρι. Το κόκκινο χρώμα του βολβού των παντζαριών οφείλεται στις βηταλαΐνες, ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Συμβάλλουν μεταξύ των άλλων στην σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ παράλληλα έχουν αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση. Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα βιταμίνης Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των ματιών ενώ φαίνεται να συμβάλλει και στην καλή υγεία του δέρματος.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται