Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες για να τις ξεφλουδίζουμε.
Χαράζουμε σταυρωτά λεπτή χαρακιά στο πίσω μέρος της.
Σε βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει τις βυθίζουμε σε δυο δόσεις.
Ζεματίζουμε ακριβώς για 30 δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κοπεί ο βρασμός.
Όμοια ζεματίζουμε και τις υπόλοιπες.
Εκεί που κάναμε την χαρακιά τραβάμε την φλούδα της και την ξεφλουδίζουμε εύκολα.
Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε λίγο ανθό αλατιού και τις ζουλάμε με τα χέρια.
Τις κρατάμε στην άκρη για λίγο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4-5’ ανακατεύοντας.
Θέλουμε να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά χωρίς να πάρει πολύ χρώμα .
Προσθέτουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ ανακατεύοντας.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.
Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι από κρασί κι ανακατεύουμε να στεγνώσει.
Προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα με τα υλικά καθώς και τον χυμό της ντομάτας που έχει μαζευτεί στο μπολ από την πίεση που ασκήσαμε με τα χέρια.
Δυναμώνουμε την φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα τις πιέζουμε να σπάσουν και να λιώσουν.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7-8’.
Όταν σχεδόν λιώσουν μετά από 7-8’ χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί σχεδόν στο μισό του αρχικού όγκου της.
Προσθέτουμε τα κοτσάνια από βότανα και σιγοβράζουμε για 5’.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε στην σάλτσα αλάτι και πιπέρι και ελέγχουμε την οξύτητα.
Ίσως χρειάζεται μια πρέζα ζάχαρη αν οι ντομάτες είναι ξινούτσικες.
Τέλος, όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, πυκνή και γευστική σβήνουμε την φωτιά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσθέτουμε λίγο χοντροκομμένο βασιλικό.
Για τη συντήρηση
Συντηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πάρα πολλούς μήνες.
Αν πρόκειται να την καταναλώσετε άμεσα αφού κρυώσει βάλτε την σε γυάλινο μπολ σκεπάστε την ερμητικά και συντηρήστε την στην συντήρηση του ψυγείου για 5-6 ημέρες.
Εναλλακτικά αφού κρυώσει, μοιράστε την σε σακουλάκια τροφίμων που σφραγίζουν.
Συντηρήστε την στην κατάψυξη ερμητικά κλεισμένη στην συσκευασία της για πολλούς μήνες.
Μπορείτε να αλέσετε τη σάλτσα μετά το βράσιμο και να την σουρώσετε σε ψιλή σίτα.
Έτσι αποκτάει λεία υφή.
Η κόκκινη σάλτσα ντομάτας είναι ιδανική για πολλά μαγειρέματα.
Είναι φανταστική για μακαρόνια, πίτσα, σε παστίτσιο λαχανικών σε αυγά με ντομάτα και όπου άλλου σας αρέσει να γευτείτε την καλύτερη σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Μυστικά
Αν οι ντομάτες δεν είναι κατακόκκινες η σάλτσα θα γίνει ανοιχτόχρωμη.
Αν βάλετε 1-2 κ.σ. πελτές θα δώσουν σώμα στην σάλτσα και θα στρώσουν την γεύση σε περίπτωση που δεν είναι ιδιαίτερα νόστιμες.
Αν έχουν τρυφερό και καταπράσινο κοτσάνι κρατήστε το και προσθέστε το κατά τον βρασμό.
Δίνει μοναδική ντοματένια γεύση.
Στο τέλος του βρασμού το αφαιρείτε μαζί με τα υπόλοιπα κοτσάνια βοτάνων.
Μην αφαιρείτε ποτέ τους σπόρους της ντομάτας πριν τον βρασμό.
Οι σπόροι στην συνταγή σάλτσα ντομάτας λειτουργούν σαν πηκτικό συστατικό και βοηθούν να δέσει σωστά.