Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το βασιλικό και χωρίζουμε τα φύλλα του.
Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο μας θα πικρίσει.
Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί μας να είναι φρεσκοτριμμένο.
Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί.
Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, τότε προσθέτουμε το κουκουνάρι.
Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο.
Προς το τέλος δοκιμάζουμε για να αλατοπιπερώσουμε.
Διατηρούμε το πέστο για αρκετό καιρό στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα υλικά από ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε πέστο βασιλικού σε κάποιο φαγητό, πρώτα αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε το πέστο.
Αλλιώς θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει (θα κόψει) το λάδι.
Φτιάξε χειροποίητα ζυμαρικά και απόλαυσε το!
Μυστικά
Με το χτύπημα στο γουδί, η σάλτσα pesto γίνεται πολύ αρωματική γιατί τα φύλλα του βασιλικού συνθλίβονται και δεν ψιλοκόβονται όπως στο μπλέντερ.
Βασική προϋπόθεση για καλό pesto Genovese είναι ο πλατύφυλλος βασιλικός. Πλύντε και στεγνώστε τα φύλλα κι αφαιρέστε τα κοτσάνια του.
Κρατώντας μια συγκεκριμένη κυκλική φορά στο χτύπημα του, εξασφαλίζεις καλύτερα αρώματα και πιο έντονο πράσινο χρώμα.
Τα ώριμα τυριά παρμεζάνα και πεκορίνο είναι απαραίτητα για περισσότερη νοστιμιά και πλούσια γεύση.
Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ελαιόλαδο στο πέστο βασιλικού.