Για το νηστίσιμο σαραγλί
Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ το ταχίνι και 1/2 φλ. σπορέλαιο.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα χοντροτριμμένα καρύδια, την κανέλα και το σουσάμι.
Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας και αλείφουμε με ένα πινέλο από το μείγμα σπορέλαιο-ταχίνι.
Πασπαλίζουμε με το ανακατεμένο καρύδι.
Διπλώνουμε στα δύο το φύλλο και το τυλίγουμε σε σουρωμένο ρολό.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε κάθε ρολό που ετοιμάζουμε στο ταψί κυκλικά, μέχρι να σχηματιστεί ένας σαλίγκαρος.
Περιχύνουμε με τη φυτίνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και ψήνουμε στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 45-50΄, μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα από λεμόνι και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3-4΄.
Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να απορροφήσει για 7 ώρες.
Κόβουμε και σερβίρουμε.