• προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
3
  • 400 γρ. ρύζι (καρολίνα)
  • 1 λεμόνι
  • 400 γρ. αμπελόφυλλα (80 φύλλα)
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (μέτρια)
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα (τρυφερά)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ή μάραθο)
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1 ντομάτα (ώριμη)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Το ρύζι

    Το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με νερό να το καλύπτει.

    Το μουλιάζουμε το  όσο περισσότερη ώρα γίνεται ώστε να φουσκώσει.

    Αφήστε το να μουσκέψει από 20 λεπτά ως μια ώρα αν έχετε το χρόνο, για να γίνουν πολύ αφράτα.

    Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Το ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι  να βγει καθαρό και διάφανο.

    Το αφήνουμε  στο σουρωτήρι και στύβουμε επάνω του ένα ζουμερό λεμονί.

    Θα το κρατήσει σπυρωτό στο μαγείρεμα.

    Το αφήνουμε  στην άκρη .

    Πρέπει να ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα.

    Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους και τα μυρωδικά.

    Κρατάμε στην άκρη τα κοτσάνια από ανθό, μαϊντανό και δυόσμου.

    Θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε

    Η γεμιση

    Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το 1/3 φλυτζάνι από το συνολικό λάδι.

    Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μην πάρουν καθόλου χρώμα.

    Προσθέτουμε

    το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.

    Κατοπιν τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

    Ριχνουμε 1 φλυτζάνι νερό ζεστό και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά να σωθουν τα υγρά του.

    Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση ώστε να γίνει νόστιμη.

    Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι κι αποσύρουμε  από τη φωτιά.

    Τρίβουμε τη φρέσκια ντομάτα  και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

    Ανακατεύουμε και την αφήνουμε στο πλάι για λίγο να κρυώσει για να τυλίξουμε.

    Το τύλιγμα

    Βάζοντας το αμπελόφυλλο ανάποδα ώστε να βλέπουμε την πλευρά με τα νεύρα ακουμπάμε επάνω στο κέντρο του 1 κ.γ. γέμιση.

    Τυλίγονται πιο σωστά στην παλάμη μας αλλά θέλει λίγη εξάσκηση μέχρι να εξοικειωθείς.

    Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου που εξέχουν και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.

    Όμοια τα φτιάχνουμε όλα, τυλίγοντας τα σφιχτά.

    Στην κατσαρόλα

    Θα χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε το πολύ 3 σειρές.

    Στρώνουμε στη βάση της μερικά αμπελόφυλλα.

    Προσθέτουμε τα κοτσάνια από τον ανθό μαϊντανό και δυόσμο.

    Τα τοποθετουμε στην βάση της κατσαρόλας, κοντά κοντά το ένα στο άλλο ακουμπώντας τα πάντα με την ένωση του αμπελόφυλλου προς τα κάτω.

    Στρώνουμε σειρές  την μια πάνω στην άλλη

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.

    Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο ώστε να μην χορεύουν στο μαγείρεμα και ανοίξουν.

    Βάζουμε ένα βάρος πάνω στο πιάτο.

    Περιχύνουμε με ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζονται.

    Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

    Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να σιγοβράζουν και βράζουμε για 25 λεπτά.

    Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 με 15 λεπτά χωρίς να τα πειράξουμε.

    Σερβίρισμα

    Τα βγάζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα.

    Σερβίρουμε  με φέτες λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου η κρύα.

    Διατηρούνται στο ψυγείο για 3 ημέρες καλά σκεπασμένα.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Το μυστικό για επιτυχία
    Φαγητά με λαχανικά
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται