Shakshuka με λαχανικά,  αυγά με ντομάτα και λαχανικά σε μια πλούσια σάλτσα. Η shakshuka είναι παραδοσιακό φαγητό στις αραβικές χώρες και στην Β. Αφρική.

Shakshuka με λαχανικά,  αυγά με ντομάτα και λαχανικά σε μια πλούσια σάλτσα. Η shakshuka είναι παραδοσιακό φαγητό στις αραβικές χώρες και στην Β. Αφρική.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
10
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1½ συσκευασία ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • λίγο κύμινο
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • 4 -6 αυγά
  • 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα)
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή κόλιανδρο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4΄ ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το ψιλοκομμένο κολοκυθάκι.

    Σοτάρουμε για 2΄ ανακατεύοντας.

    Ρίχνουμε τα καρυκεύματα και τον πελτέ.

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε.

    Την σιγοβράζουμε  για λίγα λεπτά να μελώσει και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για 8΄ περίπου.

    Αφού πυκνώσει, κάνουμε λακκούβες με την κουτάλα και σπάμε μέσα 4-6 αυγά.

    Τα αυγά στην σάλτσα μοιάζουν με αυγά ποσέ.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό.

    Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σφίξει λίγο το ασπράδι, γιατί  πρέπει να παραμείνουν μελάτα.

    Αν θέλετε σφιχτά να παρατείνετε τον βρασμό για 2-3΄επιπλεον.

    Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο μαϊντανό.

    Μυστικά

    Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου γιατί κάνουν τέλεια σάλτσα. Αν βάλετε φρέσκια ντομάτα, προτιμήστε πομοντόρια μακρόστενα, που έχουν λεπτή φλούδα και πλούσια σάρκα.

    Το όνομα  σημαίνει ανακατεμένα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτό το φαγητό.

    Γίνεται και στο φούρνο και μάλιστα στο Μαρόκο τη φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος ταζίν “tajine” με πολλά λαχανικά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται