Παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή τα σκορδομακάρονα. Γίνονται με μακαρόνια βρασμένα σε σάλτσα ντομάτας. Συνήθως είναι φαγητό νηστείας, αλλά...

Παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή τα σκορδομακάρονα. Γίνονται με μακαρόνια βρασμένα σε σάλτσα ντομάτας. Συνήθως είναι φαγητό νηστείας, αλλά πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί αποτελούν εύκολο και γρήγορο γεύμα στα νησιά μας όλο τον χρόνο.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
104

2 κόκκους μπαχάρι 1 μικρό δαφνόφυλλο 1 .200 ml νερό ζεστό

  • 500 γρ. μακαρόνια
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 -6 σκελ. σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Ελάχιστη ζάχαρη ή λίγο μέλι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μικρό δαφνόφυλλο
  • 1.200 ml νερό ζεστό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το σκόρδο.

    Αφήνουμε να πάρει χρυσό χρώμα στο λάδι για 30”-1′

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για μισό λεπτό. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι 1 πρέζα ρίγανη ή θρούμπι και το γλυκαντικό.

    Βράζουμε για 10′ σε μέτρια φωτιά.

    Αφαιρούμε το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο.

    Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση η σάλτσα, ρίχνουμε τα μακαρόνια.

    Ανακατεύουμε τακτικά τα σκορδομακάρονα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 8′ (ανάλογα τα ζυμαρικά που επιλέγετε)

    Τα μακαρόνια βγαίνουν ζουμερά με δεμένη όμως σάλτσα.

    Σερβίρονται αμέσως σε βαθιά πιάτα.

    Αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί, μυζήθρα ξερή ή κεφαλοτύρι.

    Χαμηλή ένταση φωτιάς για να βράσουν τα ζυμαρικά μέσα στην σάλτσα χωρίς να χρειαστεί προσθήκη νερού.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται