Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνω το μισό βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η πρωτεΐνη του και να πάρει θεϊκό άρωμα.
Αποσύρω το καυτό βούτυρο.
Ρίχνω μέσα και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύω να λιώσει κι αφήνω στην άκρη 5 με 10 λεπτά να κρυώσει καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να κρεμώσουν για δύο με τρία λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να πιει το μείγμα το αυγό και να γυαλίσει.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει και να γυαλίσει για 2 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι το κακάο και τη σόδα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Κρατάμε λίγες σταγόνες σοκολάτα στην άκρη για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες στο μείγμα.
Με το μεγάλο σκούπ παίρνουμε ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε σε μπάλα.
Την πατάμε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ταψί, αφήνοντας απόσταση περίπου 2 εκ. ανάμεσά τους.
Βάζουμε σε καθένα στην επιφάνεια λίγες σταγόνες σοκολάτας, πιέζοντας ελαφρά για να μπουν πάνω στη ζύμη.
Αφού τελειώσουμε, τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν τελείως.
Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για τρεις μήνες καλά σκεπασμένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα και ψήνουμε όπως είναι παγωμένα περίπου για 12 λεπτά, μέχρι απλά να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά τους, αλλά η καρδιά τους να παραμείνει μαλακή και να τρέχει η σοκολάτα όσο είναι ζεστά.
Βγάζουμε τα soft cookies από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και να σταθεροποιηθούν στις λαμαρίνες.
Μετά, με προσοχή τα μεταφέρουμε πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Μυστικά
Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.
Φροντίστε το μέγεθος των cookies να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν μαλακό το εσωτερικό τους και τραγανό το έξω.
Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη, πετυχαίνουμε ελαφρώς τραγανή την επιφάνεια και μαλακή την υφή στο εσωτερικό τους.
Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο απλώνουν.
Εάν τα πλάσετε λεπτά, τότε δεν θα γίνουν μαλακά στο κέντρο τους αλλά τραγανά.
Αφού τα βάλετε στην κατάψυξη και παγώσουν τελείως, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια λίγα λίγα και να ψήνετε όσα σας αρέσουν κάθε φορά.
Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.