Εκτέλεση
Χρειαζόμαστε τετράγωνο κατά προτίμηση ταψάκι 20 ή 22 εκ.
Βρέχουμε τσαλακώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος για τα σπιτικά σοκολατάκια.
Βάζουμε τη ζάχαρη με 2 – 3 κ.σ. νερό σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Αφού λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Αφήνουμε να πάρει ομοιόμορφο καραμελένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με προσοχή ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι γιατί πετάγεται λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει η καραμέλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει η καραμέλα που σκλήρυνε με την προσθήκη του χυμού.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό του όγκου του.
Χρειαζόμαστε στο τέλος 1/2 φλ. από αυτό το σιρόπι.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
Στεγνώνουμε πολύ καλά το γλυκό κουταλιού από το σιρόπι του και το ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα τη κρέμα με την μαύρη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα να αρχίσει να βράζει.
Περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με την κρέμα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και την κρέμα βαλσαμικού.
Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι πορτοκαλιού.
Απαλά ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω φροντίζοντας να μην κάνει φουσκάλες το μείγμα στην επιφάνεια.
Μην του βάζετε δηλαδή αέρα μέσα με δυνατό ανακάτεμα.
Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα ψιλοκομμένα και στεγνά.
Αδειάζουμε στην φόρμα.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το παγώνουμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα
Το γλυκό ξεφορμάρεται με την λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε μπόλικο κακάο στην επιφάνεια και με κοφτερό μαχαίρι που βουτάμε σε καυτό νερό να ζεσταθεί η λάμα.
Αφού το στεγνώσουμε, κόβουμε σε μικρές τετράγωνες μπουκίτσες.
Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα σερβίρουμε.
Μυστικά
Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το γλυκό κουταλιού.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα αεροστεγώς κλεισμένα με λαδόκολλα ανάμεσα.