Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Προσθέτουμε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα καλά.
Τέλος, ρίχνουμε την άχνη και µε μία σπάτουλα, ανακατεύουμε απαλά το µείγµα.
Στρώνουµε λαδόκολλα σε μία λαµαρίνα ή ένα ταψί.
Σχηματίζουμε τις μαρέγκες µε κορνέ -αν έχουµε-, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα.
Ψήνουµε τις µαρέγκες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανές.
Μετά το ψήσιμο, αφήνουµε τις μαρέγκες να κρυώσουν καλά.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
Μόλις οι μαρέγκες κρυώσουν καλά, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τις αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Το μυστικό για τέλειες μαρέγκες
Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα.
Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.
Το μπολ ανάδευσης πρέπει να είναι πολύ καθαρό από οποιαδήποτε λιπαρή ουσία. Πάντα σκουπίζουμε τον κάδο του μίξερ με ένα κομμάτι χαρτί και λίγο ξύδι για να είμαστε σίγουροι.
Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης.
Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο.
Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με λαδόκολλα ψησίματος.
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100°C στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120°C στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα).
Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπουν κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.
Χρειάζονται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σωστά.
Η δυνατή θερμοκρασία θα τα ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους.
Μπορεί να ψηθούν, να στεγνώσουν καλά σε σχάρα και να αποθηκευτούν σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.