Σολομός µε σάλτσα κρεµµυδιών
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με καπάκι.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 15 λεπτά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού επάνω στα κρεμμύδια, περιχύνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε το τηγάνι.
Σιγοβράζουμε (το ψάρι ψήνεται ουσιαστικά με τον ατμό του κρασιού) για 10 λεπτά.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και ρίχνουμε, αν θέλουμε, έξτρα αλατοπίπερο.
Η ελάχιστη σάλτσα που μένει στην κατσαρόλα πρέπει να είναι σαν πυκνό λαδολέμονο.
Για τον πουρέ
Κόβουμε τις πατάτες σε μπουκιές με ένα μαχαίρι και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 με 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
Τις σουρώνουμε, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά τις πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος light, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο λίγο πουρέ, επάνω τοποθετούμε το φιλέτο του ψαριού και περιχύνουμε με τη σάλτσα κρεμμυδιών.