Λιώσιμο σοκολάτας
Ψιλοκόβω την σοκολάτα.
Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε μερικές φορές με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα.
Για το μίγμα
Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Λίγη λίγη, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά.
Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια).
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Το σωστό σιμιζάρισμα στα σκεύη είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν αφού ψηθούν.
Εναλλακτικά στο σιμιζάρισμα, αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο άγλυκο. Για πιό πλούσια αρώματα και ομοιόμορφο χρώμα.
Γεμίζουμε κατά τα ¾ τα μπολάκια και ισομοιράζοντας το μείγμα.
Εάν είναι γεμάτες οι φόρμες θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 8-9 λεπτά
Το σουφλέ σοκολάτας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει σταθεροποιηθεί περιμετρικά και αγγίζοντας με το δάκτυλο στο κέντρο του, να νοιώσεις σταθερή την επιφάνεια αλλά να καταλαβαίνεις ότι μέσα του τρέμει.
Για το ξεφορμάρισμα
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθούν για ένα λεπτό χωρίς να τα αγγίζουμε.
Με το πιάτο που θα σερβίρουμε, σκεπάζουμε την φόρμα και αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
Αν δεν ξεκολλάει από την φόρμα, σημαίνει ότι δεν βουτύρωσες και δεν αλεύρωσες σωστά τις φόρμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το τρώω μέσα στο σκεύος.
Σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
Δεν είναι απαραίτητο να ψήσετε όλα τα σουφλέ αμέσως. Το άψητο σουφλέ διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 3 με 4 ημέρες.
Από το ψυγείο το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Ίσως χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο.