Εκτέλεση
Η σάλτσα
Προετοιμάζουμε πρώτα την σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Αφήνουμε για 8′ περίπου ανακατεύοντας για να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5′ επιπλέον.
Τέλος προσθέτουμε τον κιμά από την σόγια.
Ανακατεύουμε να λαδωθεί.
Τρίβουμε με το κουτάλι τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για 2-3′ να ψηθεί και να μυρίσει ντομάτα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σπάμε με πιρούνι τα ντοματάκια (αυτά κάνουν τέλεια πυκνή σάλτσα) και τα προσθέτουμε.
Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40′ να πυκνώσει και να μαλακώσει καλά.
Στο τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε δύο κουταλιές σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και φρυγανισμένα ψίχουλα.