• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
32
  • 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • όσο σηκώσει (περίπου 2 φλ.) νερό
  • 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 2 αυγά
  • 500 γραμ. φέτα
  • 100 γραμ. κεφαλοτύρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά

    Ξεκινάμε τη σπιτική σπανακοτυρόπιτα ετοιμάζοντας πρώτα τη σπιτική ζύμη. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μέγεθος πιάτου του φρούτου. Αφού ανοίξουμε τα πρώτα 5 φύλλα, βάζουμε το πρώτο φύλλο κάτω, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, καλύπτουμε με το επόμενο, αλείφουμε βούτυρο και συνεχίζουμε να στήνουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο μέχρι να φτάσουμε στο πέμπτο φύλλο. Αυτό δεν το βουτυρώνουμε.

    Τα τοποθετούμε σε πιάτο, σκεπάζουμε με πετσέτα και ανοίγουμε τα υπόλοιπα 5 μπαλάκια ζύμης, στήνοντάς τα κατά τον ίδιο τρόπο. Τα φυλάμε κι αυτά στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει ενδιάμεσα το βούτυρο και να γίνει το φύλλο μας σαν σφολιάτα.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το βάζουμε σε μπολ, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στο σπανάκι. Αλατίζουμε με 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμώνουμε για να κατεβάσουν υγρά. Τ’ αφήνουμε 10΄. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια να στραγγίσουν εντελώς. Τα βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, χτυπάμε τ’ αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

    Στρώνουμε τη λαμαρίνα με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C. Μοιράζουμε νοητά τη γέμιση στα τέσσερα. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μακρόστενο σχήμα με μήκος όσο και η λαμαρίνα του φούρνου. Κατά μήκος της μακριάς πλευράς βάζουμε κουταλιές γέμιση. Το ίδιο κάνουμε και στην απέναντι μακριά πλευρά. Κατά μήκος βάζουμε κουταλιές γέμιση. Τυλίγουμε μέχρι τη μέση του φύλλου σαν μεγάλη φλογέρα και απ’ την απέναντι πλευρά σαν μεγάλη φλογέρα μέχρι να κολλήσουν τα δύο ρολά μεταξύ τους. Ακουμπάμε το διπλό ρολό στη λαμαρίνα.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε με πινέλο τα ρολά. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα και 15΄ μέχρι να ροδίσουν καλά.

     

    Πώς αλλιώς σου αρέσει το σπανάκι;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται