Εκτέλεση
Τα σπαράγγια πρέπει να είναι καθαρισμένα από ίνες και άκρες. Αν τα σπαράγγια είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, ενώ αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε κομμάτια.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει σοτάρουμε το σκόρδο σπασμένο για 1΄ το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε τα σπαράγγια (στεγνά).
Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
Σοτάρουμε ανακατεύοντας τακτικά τα σπαράγγια για περίπου 5΄ μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν αλλά να μην λιώσουν. Ο χρόνος είναι πάντα σχετικός με το μέγεθος και την ποικιλία των σπαραγγιών.
Τα άγρια σπαράγγια που είναι πολύ λεπτά και τρυφερά μέσα σε 3΄ είναι έτοιμα.
Μην αφήσετε τα σπαράγγια να πάρουν πολύ χρώμα και μην τα παραψήσετε.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και όπως είναι ζεστά τα σπαράγγια προσθέτουμε την παρμεζάνα κι ανακατεύουμε λίγο να αρχίσει να λιώνει.
Προσθέτουμε τα βότανα και τα σπαράγγια σωτέ είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Μπορείτε να φτιάξετε σπαράγγια σοτέ με μανιτάρια, σπαράγγια σοτέ με γαρίδες ή σπαράγγια σοτέ με μπέικον και τυρί.