Για τα σπαράγγια βραστά σαλάτα
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια.
Αν τα σπαράγγια είναι άγρια και πολύ τρυφερά, κόβουμε μόνο ελάχιστα κάτω κάτω στο τελείωμα του κοτσανιού. Τα άγρια σπαράγγια σε αντίθεση με τα καλλιεργήσιμα δεν τα ξεφλουδίζουμε γιατί είναι πολύ λεπτά και πολύ τρυφερά.
Αν αγοράσετε σπαράγγια καλλιεργήσιμα θα αφαιρέσετε το λευκό μέρος εκεί που κρατώντας τον μίσχο λυγίζει και σπάει.
Με το εργαλείο ξεφλουδίζουμε τις ίνες στον μίσχο των σπαραγγιών.
Τα πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Δένουμε με σπάγκο τα ματσάκια αν τα σπαράγγια είναι πολύ λεπτά και τρυφερά.
Βράζουμε νερό σε μικρή κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση αλατίζουμε το νερό.
Βυθίζουμε μέσα τα σπαράγγια και βράζουμε για λίγα λεπτά. Ανάλογα πόσο τρυφερά είναι και ανάλογα αν είναι άγρια ή καλλιεργήσιμα. Τα τρυφερά άγρια σπαράγγια θέλουν μόνο 3-4΄ βράσιμο. Τα καλλιεργημένα χοντρά σπαράγγια θέλουν 2-3΄ επιπλέον.
Έχουμε έτοιμη δίπλα μας μπασίνα με κρύο νερό και παγάκια.
Μόλις βράσουν τα σπαράγγια στο επιθυμητό αποτέλεσμα τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο κρύο νερό για να κοπεί ο βρασμός τους και να παραμείνουν καταπράσινα.
Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με λαδολέμονο.
Τα βραστά σπαράγγια σερβίρονται επίσης με σάλτσα ολαντέζ, με τριμμένη παρμεζάνα και ταιριάζουν τέλεια με αυγά ποσέ και γενικά με αυγά.
Το νερό που έβρασαν τα άγρια σπαράγγια βγαίνει κατακόκκινο και πίνεται σαν ρόφημα, είναι πολύ νόστιμο με λεμόνι και πάρα πολύ υγιεινό.