• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
463
  • 550 γρ. αλευρι
  • 1 συσκ. ξερη μαγια
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι κοφτο
  • 1 κ.γ. ζαχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερο χλιαρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Κοσκινίζουμε πρώτα σε ένα μπολ το αλεύρι

    Κρατάμε έξω 2 γεμάτες κουταλιές και βάζουμε το υπόλοιπο  σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι, μέχρι  να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.

    Ζυμώνουμε για λίγο και αν κολλάει ,βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή και ζυμώνουμε.

    Πρέπει να είναι εύπλαστη αλλά σταθερή, όχι μαλακή. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.

    Την βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε.

    Ξεκουράζουμε μέχρι  να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.

    Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε απαλά να ξεφουσκώσει.

    Η πιτα

    Την πλάθουμε σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.

    Πλάθουμε σε μπαλάκια  μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.

    Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.

    Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 15′ επιπλέον να σταθούν και να ξεκουραστούν, για να ανοίγουν εύκολα.

    Παίρνουμε ένα κομμάτι  στο χέρι μας και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα

    Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με διάμετρο 18 εκατοστών, χρησιμοποιώντας τον πλάστη.

    Ψήσιμο -χρόνος ψησίματος 

    Έχουμε ζεστάνει αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε  για 2΄-3΄από κάθε πλευρά.

    Μπορούμε να τις ψήσουμε και στη σχάρα ή στην τοστιέρα χωρίς να σκεπάσουμε. Δηλαδή ακουμπάμε στην ζεστή τοστιέρα κι αφού ψηθεί για λίγα λεπτά γυρνάμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.

    Εναλλακτικά, λαδώνουμε το καυτό τηγάνι και ψήνουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται