• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
215

Υλικά

  • Μερίδες 20 τεμ.
  • Για τα spring rolls
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 2 φλ. ψιλοκομμένο λάχανο
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 1 φλ. φύτρες φασολιών η άλλες φύτρες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. σόγια
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. ψιλά noodles ρυζιού
  • 20 φύλλα για spring rolls (φύλλα ρυζιού)
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς για το σερβίρισμα
  • Για τη sweet chilli sauce
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο
  • 1/4 φλ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. νερό
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κοφτό κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τα spring rolls λαχανικών

    Βάζουμε τα νουντλς σε μπολ και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν.

    Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι κουζίνας σε μέγεθος 3-4 εκ.

    Ζεσταίνουμε γουόκ ή βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το λάδι, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια του γουόκ.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και  το λάχανο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

    Ρίχνουμε το τζίντζερ, τα νουντλς, τις φύτρες, το λευκό ξίδι μπαλσάμικο και τη σόγια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2λεπτά. Τρίβουμε πιπέρι.

    Τα βγάζουμε σε μπολ να κρυώσουν.

    Ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με λίγο νερό.

    Ανοίγουμε τα φύλλα ρυζιού και παίρνουμε ένα ένα φύλλο τοποθετώντας το διαγώνια, δηλαδή όπως είναι τετράγωνο η μια γωνία γυρισμένη προς εμάς.

    Ακουμπάμε επάνω γέμιση κατά μήκος. Διπλώνουμε τη γωνία πάνω στην γέμιση και κλείνουμε τις δυο πλαϊνές γωνιές ώστε να σχηματιστεί ρολό.

    Αλείφουμε το τελείωμα με λίγο διαλυμένο κορν φλάουρ ώστε να κολλήσει καλά το ρολό.

    Το τυλίγουμε μέχρι την κάτω γωνία. Σε αυτό το στάδιο τα διατηρούμε για 1 μέρα στο ψυγείο ή για αρκετό καιρό στην κατάψυξη.

    Όμοια φτιάχνουμε τα υπόλοιπα ανοιξιάτικα ρολά.

    Τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι σε μπόλικο καυτό λάδι. Για 3-4 λεπτά να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς.

    Για τη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς (sweet chili sauce) με μέλι

    Καθαρίζουμε τις πιπεριές και κόβουμε σε κομμάτια.

    Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από κορν φλάουρ και νερό. Τα αλέθουμε σε πουρέ.

    Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να έρθουν σε σημείο βρασμού.

    Χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν οι πιπεριές και να πυκνώσει το μείγμα.

    Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά, και να πυκνώσει ελαφρά.

    Βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

    Σερβίρουμε τη σάλτσα πάντοτε κρύα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται