Tέλεια ζεστά ψωμάκια με σταφίδες, ιδανικό Πασχαλινό κέρασμα, αλλά μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Tέλεια ζεστά ψωμάκια με σταφίδες, ιδανικό Πασχαλινό κέρασμα, αλλά μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες & 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα σταφιδόψωμα

  • 1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 650 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 350 γρ. γάλα χλιαρό
  • 75 γρ. βούτυρο χλιαρό λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 150 γρ. σταφίδες
  • Για την επιφάνεια του σταφιδόψωμου
  • 50 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 50 γρ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά & ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακούβα και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αυγό και τον κρόκο χτυπημένα, το αλάτι, το ξύσμα και ζυμώνουμε τα υλικά στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.

    Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.

    Προσθέτουμε, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, λίγο λίγο το βούτυρο και τις σταφίδες.

    Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο.

    Όταν σχηματιστεί ζύμη με βουτυρωμένα χέρια τη βγάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά να γίνει πολύ απαλή.

    Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.

    Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει. Αν είναι αναγκαίο βουτυρώσετε τα χέρια για να μην κολλάει.

    Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, όχι σφιχτή. 

    Πλάθουμε χοντρό φυτίλι ζύμης και κόβουμε σε 12 ισομεγέθεις φέτες.

    Ζυμώνουμε κάθε κομμάτι και πλάθουμε στρογγυλό σχήμα μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.

    Για να μην κολλάει η ζύμη βουτυρώστε τα χέρια και πλάστε τα.

    Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι 34×24 και τα τοποθετούμε μέσα σε σειρά.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και σχεδόν να ενωθούν, γύρω στα 40 λεπτά ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου.

    Ωστόσο ετοιμάζουμε το μείγμα για την επιφάνεια του σταφιδόψωμου.

    Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

    Κάνουμε σχέδιο σταυρωτά σε κάθε ζυμαράκι.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, να φουσκώσουν και να μοσχομυρίσουν.

    Αν θέλουμε να γυαλίζουν όταν βγουν ζεστά από φούρνο τα αλείφουμε με αραιωμένη μαρμελάδα ή λίγο μέλι.

    Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

    Για να διατηρηθούν μαλακά τα χωρίζουμε και τα τυλίγουμε ένα ένα σε μεμβράνη κουζίνας.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται