Εκτέλεση
Πλένουμε πρώτα καλά το σταφύλι, το στραγγίζουμε και το βουτάμε σε μπολ με νερό, δυο με τρεις φορές αλλάζουμε νερό να καθαρίσει καλά.
Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε τις ρόγες. Δεν πιέζουμε και δεν ζουλάμε για να μην χάσουμε τον πολύτιμο χυμό και το σχήμα τους.
Αφήνουμε να στραγγίσει καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα.
Βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί προσεκτικά.
Βάζουμε το σταφύλι σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄.
Όταν σωθούν τελείως τα υγρά του σταφυλιού, τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Μόλις αρχίσει να βράζει, στην επιφάνεια ενδέχεται να σχηματιστεί αφρός. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο και το αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να το σκεπάσουμε. Αν θέλετε βάλτε μια πετσέτα για σκέπασμα.
Μπορείτε σε αυτή τη φάση να αφήστε το γλυκό και να το τελειώσετε την επόμενη ημέρα.
Αφού κρυώσει το γλυκό τελείως, το ξαναβάζουμε στη φωτιά για το τελικό δέσιμο.
Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει σωστά το σιρόπι.
Όταν το σιρόπι φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, τότε προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα.
Αφήνουμε να βράσει το γλυκό για 1΄.
Αφήστε το γλυκό να σταθεί και να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα και ανακινήστε αρκετές φορές την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να ποτίσει καλά με σιρόπι η κάθε ρόγα σταφυλιού.
Το σταφύλι όσο μένει στην κατσαρόλα και κρυώνει, θα δείτε ότι αλλάζει χρώμα, γίνεται ροζ το σιρόπι και ελαφρύ ροζ το σταφύλι.
Για τα καβουρδισμένα αμύγδαλα
Αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μισά αμύγδαλα καβουρδισμένα και τα μισά ωμά και ξεφλουδισμένα πάντα.
Μυστικά
Το γλυκό σταφύλι μπορεί να γίνει εύκολα χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο ξεκούρασης. Να το φτιάξετε δηλαδή μια κι έξω. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο.
Μπορείτε να το φτιάξετε με ό,τι σταφύλι θέλετε, φράουλα, ροζακί, σουλτανίνα, μαύρο Αττικό σταφύλι κλπ.
Πολλά σταφύλια έχουν κουκούτσι. Αν δεν σας αρέσει, θα πρέπει να το βγάλετε με πολύ προσοχή ή να διαλέξετε μια ποικιλία σταφυλιού χωρίς κουκούτσι. Εγώ προσωπικά αφήνω το κουκούτσι στο σταφύλι και πραγματικά γίνεται σαν ξηρός καρπός που έχει ποτίσει σιρόπι.
Το σωστά δεμένο σιρόπι σε ένα γλυκό κουταλιού είναι αυτό που θα το διατηρήσει σωστά για πάρα πολλούς μήνες.
Πως καταλαβαίνω ότι το σιρόπι έχει δέσει σωστά; Πότε είναι έτοιμο το γλυκό κουταλιού;
Για να σιγουρευτείς ότι το σιρόπι σου είναι δεμένο σωστά, θα βάλεις ένα πιάτο ρηχό να παγώσει για λίγα λεπτά στην κατάψυξη. Θα στάξεις λίγο καυτό σιρόπι και θα το απλώσεις με το κουτάλι. Θα φυσήξεις κι αν σχηματίζονται κύματα στην επιφάνεια το σιρόπι σου είναι δεμένο.
Εναλλακτικά, με το δάχτυλο ανοίγεις αυλάκι στο σιρόπι. Αν παραμείνει το άνοιγμα, τότε το σιρόπι σου έχει δέσει σωστά και είναι έτοιμο.