Για το Stollen
Zεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και τα κράνμπερι.
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη.
Ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας.
Κάνουμε λακκούβα.
Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης.
Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά.
Τη βάζουμε πάλι σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά.
Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.
Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου.
Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας.
Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου.
Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω.
Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου.
Να ροδίσει ωραία.
Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο.
Το αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.
Για την πάστα αμυγδάλου
Πάστα αμυγδάλου – marzipan μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.
Για μια απλή παρασκευή στο σπίτι, βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη.
Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου, κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.
Ενίοτε το marzipan αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντάς του πιο έντονη γεύση.