Εκτέλεση
Προετοιμασία
Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες και περιχύνουμε με το κονιάκ.
Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, το αποσύρουμε από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
Αλέθουμε τα καρύδια.
Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε λεπτές φέτες.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού.
Λιώνουμε την μια κ.σ. φυτικό βούτυρο και σοτάρουμε τα ψίχουλα.
Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2 με 3 λεπτά
Τα προσθέτουμε στα μήλα καθώς επίσης και το αλάτι, τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 2 κ.σ.).
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο για το φύλλο .
Τύλιγμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο.
Στρώνουμε επάνω 1 φύλλο.
Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφού στρώσουμε τα 5 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος.
Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό.
Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, το μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε ταψι και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.