Εκτέλεση
Ξεκινάμε ρίχνοντας σε κατσαρόλα το φρέσκο γάλα.
Σχίζουμε κάθετα τη βανίλια και τη ρίχνουμε στο γάλα.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το κακάο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ζεσταθεί το μίγμα και να ομογενοποιηθεί.
Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε.
Πιάνουμε τη βανίλια και με τη λάμα του μαχαιριού αφαιρούμε τα σποράκια της (πετάμε το μπαστουνάκι βανίλιας).
Τα ρίχνουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εάν έχουμε παγωτομηχανή, το βάζουμε στον κάδο και το παγώνουμε.
Διαφορετικά, το βάζουμε σε μπολ στην κατάψυξη και το αφήνουμε λίγες ώρες μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα.
Τότε, το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει.
Το παγώνουμε πάλι για να σταθεροποιηθεί.
Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές (3-4), αν θέλουμε να γίνει αφράτο και χωρίς κρυστάλλους.
Προς το τελευταίο χτύπημα ρίχνουμε λιωμένη κουβερτούρα (η σταγόνες σοκολάτας) λίγη λίγη και ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού.
Έτσι, κάθε μπουκιά θα έχει τραγανά τσιπς σοκολάτας. Μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα γλασέ, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα στο τελευταίο χτύπημα του παγωτού.