Σύγκλινο Μάνης,  το βασικό παραδοσιακό αλλαντικό της περιοχής που ταιριάζει απόλυτα με αυγά και ντομάτα.

Σύγκλινο Μάνης,  το βασικό παραδοσιακό αλλαντικό της περιοχής που ταιριάζει απόλυτα με αυγά και ντομάτα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το σύγκλινο με αυγά

  • 5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 8 αυγά
  • 100 γρ. σύγκλινο Μάνης
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα
  • Τρίμματα από τυρί σφέλα ή φέτα
  • Ψωμί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.

    Πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά και οι σπόροι και τις ψιλοκόβουμε.

    Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να συμπυκνωθεί η γεύση τους.

    Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά.

    Στη συνέχεια προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.

    Σε ένα μπολ σπάμε με πιρούνι τα αυγά, χωρίς να ενωθούν τελείως.

    Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αλάτι και περιχύνουμε τα υλικά στο τηγάνι.

    Ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά, αλλά να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά.

    Σερβίρουμε με τρίμματα σφέλας (τοπικό τυρί) και ζεστό ψωμί.

    Στη χειμωνιάτικη εκδοχή του φαγητού, παραλείπουμε τις φρέσκες ντομάτες και προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο πελτέ ντομάτας την ώρα που σοτάρουμε το σύγκλινο.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται