Για τη ζύμη των donuts
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την μαγιά.
Ανακατεύουμε. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσετε.
Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το γάλα, το αλάτι, το νερό και τα αυγά.
Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική, για 5-6 λεπτά.
Ένα-ένα και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο σε κομμάτια.
Η ζύμη θα είναι ελαστική και θα μοιάζει με μεγάλη τσίχλα.
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αυτό παίρνει από 45 λεπτά ως και δυο ώρες, ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου.
Αλευρώνουμε τον πάγκο, αδειάζουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε σε τέσσερα σημεία και αναποδογυρίζουμε.
Ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο με πάχος 0,5 εκ.
Κόβουμε τα ντόνατς με κουπ πατ.
Έχουμε αραδιάσει κομμάτια αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ταψιά.
Βάζουμε επάνω τα ντόνατς.
Αφήνουμε να σταθούν μέσα σε σβηστό φούρνο να ξαναφουσκώσουν για 35-40 λεπτά.
Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Donuts στο φούρνο
Εναλλακτικά ψήνουμε τα ντόνατς στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Μόλις βγάλουμε τα ντόνατς φούρνου αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη.
Γλάσο για ντόνατς
Ανακατεύουμε την άχνη με το βούτυρο και τη βανίλια.
Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, να είναι ρευστό το γλάσο.
Ισομοιράζουμε σε 3 μπολ.
Αφήνουμε το 1 σκέτο, στο 2 βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα και στο 3 ρίχνουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγη άχνη επιπλέον να στέκεται.
Βουτάμε τα ντόνατς σε όποιο γλάσο επιθυμούμε και γαρνίρουμε με χρωματιστή τρούφα και προαιρετικά τριμμένο μπισκότο.
Μυστικά για τα καλύτερα donuts
Τα ντόνατς στο ταψί πρέπει να έχουν κενό μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Τα βάζουμε πάντα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
Ζύμη για ντόνατς στο ψυγείο
Η ζύμη για ντόνατς μπορεί να ζυμωθεί και να μείνει στο ψυγείο. Το ψυγείο καθυστερεί το φούσκωμα της ζύμης αλλά σίγουρα η ζύμη αποκτάει πλούσια αρώματα. Αφήνοντας την ζύμη για ντόνατς μια νύχτα στο ψυγείο θα φουσκώσει αργά και θα ωριμάσει πολύ σωστά. Μπορείς να ζυμώσεις την ζύμη να κάνεις το πρώτο φούσκωμα και μετά να την ξεφουσκώσεις να την μαζέψεις σε μπάλα με τις ενώσεις από κάτω και να την βάλεις σε μπολ στο ψυγείο. Να την σκεπάσεις καλά. Την επόμενη ημέρα θα αφήσεις την ζύμη σου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Θα κόψεις τα ντόνατς και προχωρήσεις κανονικά την διαδικασία όπως γράφω στην συνταγή.