Για την ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα μπορείς να φτιάξεις με πατάτα, με ψωμί αλλά και χωρίς ψωμι! Όλες τους είναι φανταστικό συνοδευτικό για την λαγάνα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό.
Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.
Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.
Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τον ταραμά.
Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
Προσθέτουμε τον φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.
Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με ελαιόλαδο.
Η ταραμοσαλάτα σπιτική με ψωμί της Αργυρώς συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνουμε την ποσότητα.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα πάντα δροσερή.
Μυστικά ταραμοσαλάτας με ψωμί
Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
Αν μας βγει αραιή τότε προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και ελάχιστο λάδι.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Φυσικά υπάρχει και η ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί που μπορείς να φτιάξεις.
Αρχικά, θα πρέπει να μην αλατιστεί ποτέ ο ταραμάς με ψωμί. Γι’ αυτό το λόγο, σε τόσα λίγα γραμμάρια, βάζουμε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.
Διαλέγουμε καλή πρώτη ύλη και νόστιμο ψωμί, μπαγιάτικο 2 ή 3 ημερών. Να αποφεύγετε το φρέσκο.