Φτιάξτε μοναδική νηστίσιμη Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά και καρύδια.

Φτιάξτε μοναδική νηστίσιμη Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά και καρύδια.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
32

Για τη ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. σησαμέλαιο
  • 300 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ψίχα αμυγδάλου
  • 200 γρ. χαλβά με κακάο
  • Μέλι για το τελείωμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

    Αλέθουμε πρώτα στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.

    Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

    Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο.

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης.

    Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα.

    Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού.

    Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα.

    Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.

    Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά.

    Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.

    Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης.

    Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο.

    Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια.

    Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα.

    Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού.

    Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.

    Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι και την αφήνουμε να κρυώσει.

    Αντί να βάλουμε μέλι, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται