• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
105
  • 2⅓ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3/4 φλ. κακάο άγλυκο
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. μαλακό βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1½ φλ. ξινόγαλο
  • 1 φλ. ξύσμα σοκολάτας

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. γεμάτες τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. γεμάτες μαλακό βούτυρο
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. γάλα
  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
  • 2¼ φλ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε πρώτα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με το σύρμα.

    Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και με το μίξερ χειρός το χτυπάμε να αφρατέψει για 1΄.

    Σταδιακά ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2΄μέχρι να κρεμώσουν τα υλικά.

    Ρίχνουμε τα αυγά.

    Προσθέτουμε τη βανίλια και εναλλάξ ρίχνουμε τα στερεά υλικά με το ξινόγαλο.

    Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας.

    Βουτυρώνουμε μακρόστενο σκεύος.

    Αδειάζουμε το μίγμα.

    Μπήγουμε κουταλιές πραλίνα εδώ και εκεί και με το κουτάλι μπλέκουμε τα δύο μείγματα.

    Ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45΄.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για την επικάλυψη

    Χτυπάμε με μίξερ χειρός όλα τα υλικά εκτός της άχνης.

    Αφού κρεμώσουν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη.

    Αν θέλουμε πιο αραιή επικάλυψη, προσθέτουμε λίγο γάλα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται