Για το μίγμα
Βάζουμε σε μπεν μαρί τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ταχτικά με σύρμα, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια αφράτη ανοιχτόχρωμη βελούδινη κρέμα.
Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής η ένδειξη να λέει 60°C. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες και τα μυστικά για τη σωστή παστερίωση των αυγών εδώ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε το μίγμα με μίξερ χειρός να αφρατέψει καλά και να πυκνώσει.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, από το χτύπημα.
Απαλά προσθέτουμε την κρύα κρέμα στην κρεμά αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ (προαιρετικά).
Τιραμισού για παιδιά
Αν θέλουν να δοκιμάσουν και τα παιδιά;
Αν από το τιραμισού θα φάνε και παιδιά, παραλείπουμε τον καφέ και το λικέρ και βουτάμε τα μπισκότα στο γάλα.
Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στον καφέ ή στο γάλα. Προσοχή, δε τα μουλιάζουμε, απλώς τα βουτάμε.
Αραδιάζουμε μια στρώση μπισκότα σε τετράγωνο πυράντοχο σκεύος.
Απλώνουμε μισή κρέμα.
Κάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Παγώνουμε το γλυκό για 3 με 4 ώρες, να σφίξει ελαφρά. Λίγο πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με αλεσμένο μπισκότο.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε φανταστικό τιραμισού χωρίς αυγά.