Εκτέλεση
Για το τιριτιτίμ την ομελέτα από την Σύρο, διαλέγουμε μέτρια σε μέγεθος σφιχτά και τρυφερά κολοκύθια, χωρίς πολλούς σπόρους.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες με πάχος 1 εκατ.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα κολοκύθια και ανακατεύοντας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν ελαφρά και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ με το πιρούνι δεν θέλουμε να ενωθεί τελείως ο κρόκος με το ασπράδι.
Προσθέτουμε το μάραθο λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την εστία και περιχύνουμε με τα αυγά.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα.
Ανακατεύουμε τακτικά από κάτω προς το κέντρο, ώστε να σπάσει το αυγό και να ντυθεί κάθε κολοκύθι ολόγυρα.
Ψήνουμε για περίπου 4’-5’ και όταν σταθεροποιηθεί σερβίρουμε το τιριτιτίμ σε πιάτο, με ντομάτα και ψωμί.