Προετοιμασία
Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα (60% περιεκτικότητα σε κακάο ή παρόμοια).
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ.
Πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
Εκτέλεση
Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα.
Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
Βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα.
Προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι.
Όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.
Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας.
Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό.
Βγάζουμε το κέικ χωρίς γλουτένη από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως.
Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας
Μυστικά
Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ξηρό καρπό θέλετε αρκεί να είναι αλεσμένος σε πούδρα.
Το κέικ χωρίς γλουτένη πρέπει να κρυώσει για να ξεφορμαριστεί.
Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες αρκεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρετε.
Διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες καλά σκεπασμένο. Ξεπαγώστε το μια νύχτα πριν στην συντήρηση του ψυγείου.
Μπορείτε με το ίδιο μείγμα να φτιάξετε κέικ σοκολάτας σε φόρμα του κέικ 25 εκ. με τρύπα στη μέση.
Η φόρμα του κέικ θέλει καλό βουτύρωμα παντού και πασπάλισμα ολόγυρα με κακάο για να ξεφορμαριστεί σωστά αφού κρυώσει.
Στην φόρμα του κέικ θα παρατείνετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κέικ σοκολάτας και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Μετατρέψτε εύκολα όλες τις συνταγές από γραμμάρια σε κούπες και το αντίστροφο, με τον χρήσιμο δοσομετρητή.