Εκτέλεση
Σιρόπι
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε πριν αρχίσει να βράζει το σιρόπι.
Από την ώρα που παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
Βράζουμε για 3′-4′.
Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως, για να βουτήξουμε τα ζεστά τουλουμπάκια στο κρύο σιρόπι να σιροπιαστούν σωστά.
Ζύμη
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, σε ένα μπολ. Το κρατάμε στην άκρη.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια. Προσθέτουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι στα υγρά υλικά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη μέσα στην κατσαρόλα και να μαζευτεί σε μπάλα. Η ζύμη θα είναι σφιχτή.
Στεγνώνουμε τη ζύμη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας την συνεχώς μέσα στην κατσαρόλα με την κουτάλα, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ ώστε να αρχίσει να κρυώνει. Αφήνουμε τη ζύμη για 5′ με 10′ να γίνει χλιαρή, ανακατεύοντας που και που με την κουτάλα.
Μόλις πέσει η θερμοκρασία και γίνει η ζύμη χλιαρή, τότε προσθέτουμε τα αυγά.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με την κουτάλα.
Όσο ανακατεύουμε και ενσωματώνεται το κάθε αυγό, η ζύμη γίνεται πολύ ελαστική.
Στο τέλος, θα έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με τσίχλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη χοντρή μύτη αστέρι, για να σχηματίσουμε τα τουλουμπάκια.
Στο τηγάνι
Σε κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο λάδι για τηγάνισμα. Η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή, μέχρι να κάψει το λάδι. Μετά χαμηλώνουμε σε μεσαία ένταση για να τηγανίσουμε.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, κόβουμε κομμάτια και τηγανίζουμε τη ζύμη. Κόβουμε μικρά μακρόστενα τουλουμπάκια με μήκος 3-4 εκατ.
Τηγανίζουμε για 2′ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Η ένταση της εστίας πρέπει να είναι μέτρια.
Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν το περιττό λάδι.
Όμοια φτιάχνουμε όλα τις τουλούμπες.
Σιρόπιασμα
Στο κρύο σιρόπι βουτάμε τα ζεστά τουλουμπάκια.
Τα αφήνουμε να σιροπιαστούν για 3′-4′ και να ρουφήξουν μέχρι μέσα.
Τα βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίσει το σιρόπι ή σε ένα σουρωτήρι, και μετά τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μυστικό
Την ώρα που θα βάλετε μέσα στην ζύμη το αυγό, η ζύμη θα σκορπάει – γλιστράει σε κομμάτια και θα έχει περίεργη κολλώδη υγρή μορφή.
Όσο θα ανακατεύετε και θα ενσωματώνετε σωστά το αυγό, η ζύμη θα ομογενοποιείται και θα αποκτάει μαστιχωτή υφή.
Μετά την προσθήκη και του δεύτερου αυγού και μετά από την ανάμειξη με την κουτάλα, η ζύμη θα γίνει μαλακή, ελαστική και θα έχει συνοχή.
Μπορείτε να κόψετε τουλούμπες με το κορνέ πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Παγώστε τα στην κατάψυξη μέχρι να σφίξουν τελείως.
Ρίχνετε τα παγωμένα τουλουμπάκια στο καυτό λάδι.
Τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Γίνονται πολύ τραγανά εξωτερικά και πολύ αφράτα μέσα, με την μέθοδο της κατάψυξης.
Για να κάνουν ωραίο σχέδιο και έντονες ραβδώσεις τα τουλουμπάκια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κορνέ με χοντρή μύτη “αστέρι”. Επίσης, την ώρα που θα πιέζετε για να βγει η ζύμη από το κορνέ, θέλει έντονη πίεση ώστε να σχηματίζονται χοντρές ραβδώσεις στην ζύμη.
Κόψτε μικρά τουλουμπάκια ή μεγάλες τουλούμπες με ένα ψαλίδι κουζίνας, μέσα στο καυτό λάδι.
Συνήθως στα ζαχαροπλαστεία, κάνουν διπλό τηγάνισμα. Την πρώτη φορά τηγανίζουν σε χαμηλή θερμοκρασία, και τη δεύτερη φορά σε υψηλή θερμοκρασία.