Για τη βάση
Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση μπισκότου.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα δαχτυλίδι 26 ή 28 εκ. (μεγάλη).
Παγώνουμε τη φόρμα στην κατάψυξη.
Για το παγωτό
Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός τη φυτική σαντιγί, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό
Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά η κρέμα.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα λίγο λίγο σταδιακά και χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά, να φουσκώσει καλά.
Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
Λίγο λίγο σταδιακά ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ.
Δυναμώνουμε ξανά το μίξερ
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 με 3 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει η ρευστή κρέμα .
Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 1 ώρα ή έως ότου αρχίσει ελαφρά να σταθεροποιείται στα τοιχώματα του μπολ.
Ξαναχτυπάμε το μισοπαγωμένο παγωτό με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά και να γίνει σχεδόν διπλάσιο σε όγκο.
Τέλος, ρίχνουμε μέσα τα μπισκότα σε κομμάτια.
Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το παγωτό (που δεν έχει πήξει ακόμα) στη φόρμα.
Παγώνουμε την τούρτα αρκετές ώρες μέχρι να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.
Ξεφορμάρουμε την τούρτα σε τουρτιέρα, ρίχνουμε επάνω ολόκληρα τα φουντούκια και την περιχύνουμε με χλιαρή λιωμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε 2 με 3 λεπτά να παγώσει η σοκολάτα από την ψύξη του παγωτού και κόβουμε σε κομμάτια.
Μυστικά
Μπορεί να πάρει την γεύση που σας αρέσει δηλαδή να προσθέσετε μερέντα, κακάο, φυστίκι, φουντούκι, μαστίχα ή πουρέ φρούτων.
Όσο πιο πολλές φορές παγιώσετε και χτυπήσετε το μείγμα παγωτού στο μίξερ τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.
Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία λειτουργεί όπως η παγωτομηχανή, δηλαδή παγώνει και χτυπάει ταυτόχρονα. Έτσι έχουμε πιο αφράτο παγωτό στο τέλος.
Να μη βιάζεστε, να αφήστε την τούρτα παγωτό να παγώσει και να σταθεροποιηθεί καλά πριν την κόψετε.
Αφήστε την τούρτα παγωτό στον πάγκο σας για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να κόβεται εύκολα σε μερίδες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φυτική κρέμα με όποια κρέμα προτιμάτε.