Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τον τραχανά και τον ροδίζουμε για 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε να το απορροφήσει.
Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό και σκεπάζουμε τον τραχανά.
Τον αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
Όταν μαλακώσει και έχει ακόμη αρκετή υγρασία, ρίχνουμε τα κομμάτια του τυριού.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν σερβίρουμε τον τραχανά, πρέπει να έχει ακόμη υγρασία, να μην είναι τελείως στεγνός, γι’ αυτό, αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.