• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
10
  • Για τη ζύμη της τάρτας
  • 175 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 90 γραμ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε καρεδάκια
  • 1/3 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1½ κ.σ. παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 2 μεγάλα πράσα (καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτριες πατάτες βρασμένες για 15΄
  • 1½ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1½ φλ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C για 15΄, πριν ψήσουμε.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.

    Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ, στους κόφτες και ρίχνουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο και το καρύδι.

    Χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό.

    Χτυπάμε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.

    Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, το μαζεύουμε με τα δάχτυλα σε μπάλα, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες μας και το τυλίγουμε με μεμβράνη.

    Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30΄.

    Έπειτα το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα 22 ή 24 εκ. ή σε φόρμα-δαχτυλίδι καλά λαδωμένη. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.

    Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναπαγώνουμε για 20΄.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3-4΄ σε δυνατή φωτιά.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για ακόμα 8΄-10΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις προσθέτουμε στα πράσα.

    Προσθέτουμε επίσης το γιαούρτι, τα αυγά, τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Αδειάζουμε τη γέμιση στην παγωμένη τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄.

    Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄, ώσπου να ροδίσει η τάρτα και να σφίξει η κρέμα της.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται