Εκτέλεση
Προετοιμασία
Βουτυρώνουμε μια φόρμα δακτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκ. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 12 κομμάτια.
Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
Ζύμη για μηλόπιτα
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε στην αρχή τα υγρά υλικά στο αλεύρι με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη.
Στη συνέχεια με το χέρι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι. Η ζύμη θα είναι τραχιά και μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Γέμιση
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.
Μαρινάρουμε δηλαδή τα υλικά για λίγα λεπτά.
Έτσι, το μήλο βγάζει όλα τα αρώματα του και η γέμιση θα έχει 10 φορές περισσότερο άρωμα.
Στήσιμο στη φόρμα
Θα κρατήσουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια και με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε τη βάση.
Παίρνουμε τα 2/3 και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στη φόρμα.
Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε πλαϊνό τείχος 6 εκ. για να φυλακίσουμε την πλούσια γέμιση.
Πρέπει να είναι παντού ισόπαχη στη βάση της φόρμας για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.
Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια.
Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη τριφτή (crumble) ζύμη.
Δεν πιέζουμε τα κομματάκια στην επιφάνεια αλλά τα ρίχνουμε πεταχτά πάνω στη γέμιση.
Πρέπει η επιφάνεια της τριφτής να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
Ψήσιμο
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή.
Αφού κρυώσει τελείως μπορούμε να κόψουμε κομμάτι.
Με προσοχή την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.