Απολαύστε αυτό το ιταλικό ψωμί ζεστό, είναι απλά τέλειο.

Απολαύστε αυτό το ιταλικό ψωμί ζεστό, είναι απλά τέλειο.

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
13

Για το προζύμι

  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 3/4 φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη

  • 15 γρ. νωπή μαγιά
  • 2/3 φλ. χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. γάλα χλιαρό
  • 5 φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα σε λάδι (στραγγισμένη)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το προζύμι

    Για τη σπιτική τσιαπάτα, μία μέρα πριν, θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε το νερό και με κουτάλι την λιώνουμε.

    Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι, να σχηματιστεί ζύμη.

    Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον.

    Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά να γίνει ελαστική.

    Την βάζουμε σε μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη.

    Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 ώρες (όχι στο ψυγείο, στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένη καλά).

    Για τη ζύμη

    Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε το νερό και με κουτάλι τη λιώνουμε.

    Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.

    Προσθέτουμε όλο το μείγμα στο φουσκωμένο προζύμι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

    Προσθέτουμε το γάλα.

    Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, για 10 με 15 λεπτά.

    Η ζύμη θα κολλάει και θα σας δυσκολέψει.

    Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και τις λιαστές ντομάτες.

    Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

    Πασπαλίζουμε τρεις λαμαρίνες με μπόλικο αλεύρι.

    Με μία κουτάλα χύνουμε 1/3 από τη φουσκωμένη αραιή ζύμη σε κάθε λαμαρίνα (καλά αλευρωμένη).

    Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και δίνουμε στη ζύμη σχήμα τσιαπάτας, πλακέ και μακρόστενο, με ύψος 2,5 εκ.

    Πλαταίνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 30 λεπτά.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε συγχρόνως και τις τρεις τσιαπάτες για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

    Τις απολαμβάνουμε ζεστές, είναι τέλειες!

    Αν σας άρεσε αυτό το ιταλικό ψωμί τσιαπάτα με λιαστή ντομάτα, δείτε και το παρακάτω.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται