Εκτέλεση
Αλέθουμε ή τρίβουμε τα μελομακάρονα που περίσσεψαν με τα χέρια σε ένα μπολ, δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα.
Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρύμματα .
Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.
Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια.
Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.
Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία, με βελούδινη υφή.
Αδειάζουμε την κρέμα για το γλυκό πάνω στη βάση με τα τρίματα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Την απλώνουμε στη παγωμένη βάση.
Μυστικά
Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.
Αν περισσέψει, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει λίγο.