Για τα τσουρέκια
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τα υγρά υλικά να κρυώσουν διαφορετικά θα καταστρέψουμε τη μαγιά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό και τον κρόκο.
Όταν το μείγμα με τα υγρά υλικά γίνει χλιαρό τότε προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
Κάνουμε βαθούλωμα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη όπως είναι στο μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και 30′.
Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και πιάνουμε την ζύμη.
Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Σιγά σιγά και όποτε είναι αναγκαίο βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο και πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 κορδόνια.
Ενώνουμε τα κορδόνια και τα στρίβουμε ελαφρά.
Σε φόρμα του κέικ μακρόστενη βάζουμε λαδόκολλα.
Βάζουμε με προσοχή το τσουρέκι στη φόρμα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 1-30′ μέχρι να διογκωθεί λίγο.
Εναλλακτικά, πλάθουμε μακρύ φιτίλι και το τυλίγουμε σαλιγκάρι.
Ακουμπάμε με προσοχή το τσουρέκι σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε ζάχαρη ή φιλέ αμυγδάλου.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 30΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το τσουρέκι χωρίς γλουτένη να σταθεί για 20′ .
Ξεφορμάρουμε με προσοχή κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μυστικά
Η έλλειψη γλουτένης έχει σαν αποτέλεσμα μια ζύμη χωρίς δεσμούς χωρίς συνοχή. Δηλαδή η ζύμη δεν είναι ελαστική, δεν τεντώνει και κόβεται αν την τραβήξεις.
Σε περίπτωση που στο πλάσιμο η ζύμη σας διαλύεται, τότε πλάστε τη, πιέζοντάς τη σε μπάλες και βάλτε τες σε φόρμα. Ή βάλτε τη ζύμη όλη σε μικρό ταψί σαν κουλούρα και βάλτε μέσα ένα κόκκινο αυγό.
Για πιο αφράτη ζύμη τσουρεκιού αν έχετε χρόνο ενεργοποιήστε τη μαγιά. Δείτε εδώ πως να ενεργοποιήσετε σωστά τη μαγιά.
Η ζύμη του τσουρεκιού πρέπει να είναι καλά σκεπασμένη και προστατευμένη. Πρώτα καλύψτε με μεμβράνη και μετά με πετσέτα.
Μη βάζετε τις ζύμες σε ζεστό φούρνο για φούσκωμα. Μετά δεν θα μπορείτε να δώσετε σχήμα. Απλά κάντε υπομονή ίσως και περισσότερο χρόνο από όσο αναγράφω ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου σας.
Αν βρείτε ξανθάνη (πηκτικό φυτικό) θα βοηθήσει την ζύμη να έχει μεγαλύτερη συνοχή. Η ξανθάνη βελτιώνει την δομή της ψίχας σε ένα gluten free τσουρέκι και όταν θα κόβεις το τσουρέκι χωρίς γλουτένη αυτό δεν θα τρίβεται. Η ξανθάνη είναι φυτικής προέλευσης και πωλείται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα ή σε διαδικτυακά καταστήματα. Στο εξωτερικό τη βρίσκουμε σε μικρά φακελάκια των 10 γραµ. με την ονομασία Xanthan Gum. Άλλες ονομασίες που θα τη συναντήσετε είναι ξανθανικό κόμμι ή γόμα ξανθάνης.
Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τσουρέκια για σίγουρη επιτυχία!