• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
13
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ξερή μυζήθρα
  • 800 γρ. φρέσκο γάλα
  • 700 γρ. φέτα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την τυρόπιτα Λαμίας

    Θα χρησιμοποιήσουμε ταψιί 35 εκατοστών για πιτα.

    Λαδώνουμε το ταψί και ακτινωτά απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, ραντίζοντάς τα με ελαιολαδο.

    Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.

    Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιολαδο.

    Στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένο, πάνω στα χωριάτικα φύλλα.

    Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και περιχύνουμε με 1 φλ. μίγμα γάλα-αυγών.

    Επαναλαμβάνουμε 4 στρώσεις με τσαλακωμένα φύλλα (εναλλάξ χωριάτικο και κρούστας), τυριά και μίγμα γόλα-αυγών.

    Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, ελαφρά τσαλακωμένα.

    Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα αυγών.

    Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι.

    Δεν τρυπάμε τη βάση της πίτας.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

    Επιπλέον μυστικό

    Το τρύπημα των φύλλων στην επιφάνεια βοηθάει στο να εξατμίζονται οι υδρατμοί της πίτας και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη πίτα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται