Βαρβάρα (ασουρέ)
Για να φτιάξουμε τη βαρβάρα,
από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε το σιτάρι, σε μπολ γεμάτο με νερό.
Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό.
Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15′. Μην παραβράσετε το σιτάρι γιατί θα λιώσει.
Επίσης, προσέξτε τη φωτιά για να μην εξατμιστεί το υγρό. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να είναι βρασμένος και ολόκληρος αλλά και αρκετό υγρό ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.
Τότε, προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε.
Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι.
Ελέγξτε την πυκνότητα του γλυκού προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι για πιο σταθερή σφιχτή κρέμα.
Αφήνουμε την Βαρβάρα να πάρει βράση και να αρχίσει ελαφρά να πήζει η κρέμα. Βράζουμε δηλαδή για λίγα λεπτά.
Όταν αφήνει παχιά στρώση στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη.
Να θυμάστε ότι η βάρβαρα μπορεί να φαίνεται αραιή στην κατσαρόλα αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και σταθεροποιείται.
Αφήνουμε λίγη ώρα στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός.
Τότε ρίχνουμε μέσα όλους τους καρπούς κι απαλά ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε σε 8-10 μπολάκια.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να σταθεροποιηθούν Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδι.
Απολαύστε ένα από τα πιο ωραία γλυκά της ελληνικής παράδοσης
Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι,
Το βάζουμε σε μικρό ταψί και το ψήνουμε στον αέρα για 10′ στους 200 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Αφού κρυώσει το αλέθουμε στο μπλέντερ.
Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.
Για να καβουρδίσουμε το αλεύρι,
το βάζουμε σε ταψάκι μεγάλο ώστε να πιάνει μεγάλη επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε 2-3 φορές για ψηθεί ομοιόμορφα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Ή, το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει. Γι’ αυτό προσοχή.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
« Ένα απόλυτα ισορροπημένο, πλήρες, θρεπτικό γεύμα που θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να καταναλωθεί ως πρωινό, ως επιδόρπιο ή ακόμα κι ως ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Το σιτάρι μας δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Οι ξηροί καρποί, το ρόδι η κανέλλα εμπλουτίζουν τη συνταγή με βιταμίνες Ε, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και άλλα υπερπολύτιμα βιοενεργά συστατικά, απαραίτητα τόσο για την καλή καρδιοαγγειακή μας λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Ο μοναδικός συνδυασμός όλων των συστατικών της θα μπορούσε να αποτελεί ως η μυστική συνταγή της καλής υγείας κι ευεξίας του σύγχρονου ανθρώπου.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Για να μάθεις τα έθιμα και τα μυστικά για την Βαρβάρα, δες τα όλα εδώ:
Τέλεια πρόταση για παραδοσιακό γλυκό, αποτελεί και η παρακάτω συνταγή
https://www.argiro.gr/recipe/moustalevria/