Προετοιμασία
Αυτό το κέικ δεν έχει αυγό και βούτυρο δεν είναι δηλαδή το κλασικό gingerbread cake
Ζυγίσετε τα υλικά και μετρήστε τα μπαχαρικά με κοφτά κουταλάκια γλυκού, όχι γεμάτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 20×30 εκατ.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Αφήνουμε στην άκρη τα στερεά κοσκινισμένα υλικά.
Σε ένα καθαρό μπολ βάζουμε το φυτικό γάλα, το λάδι, τη μελάσα και την ζάχαρη.
Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί η μελάσα.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση.
Ρίχνουμε τον χυμό με τη σόδα στα υγρά υλικά κι ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά να γίνει χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρά να χαθεί το αλεύρι στο gingerbread κέικ.
Αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και τοποθετούμε το κέικ στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 40’ μέχρι να μοσχοβολήσουν τα μπαχαρικά, να φουσκώσει το κέικ και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και γαρνίρουμε προαιρετικά με λίγη άχνη ζάχαρη.
Κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει ελαφρά.
Διατηρήστε το ζουμερό και αφράτο σε σκεύος με καπάκι.
Αν θέλεις να μετατρέψεις τα γραμμάρια σε φλιτζάνια μπορείς να το κάνεις πατώντας εδώ τον δοσομετρητή.