Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες από λεμόνι.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 2-3′.
Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.
Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα.
Το καβουρντίζουμε μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα , προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο μείγμα που κοχλάζει. Προσοχή, γιατί πετάγεται και καίει πολύ!
Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.
Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
Όσο είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.
Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.
Για το σερβίρισμα
Σκεπάζουμε την φόρμα με μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με άφθονη κανέλα.