Χωριάτικη χορτόπιτα Μακεδονίας
Βγάζουμε τις τσουκνίδες από την κατάψυξη, κι όσο είναι μισοπαγωμένες τις ψιλοκόβουμε.
Τις ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/3 από το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα χόρτα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προς το τέλος ρίχνουμε και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν η γέμιση δεν έχει πιει καλά τα υγρά της, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τη βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε και το θρυμματισμένο τυρί και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τέλος, ρίχνουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό μεγάλο ταψί για πίτα. Απλώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα.
Λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, αδειάζουμε τη μισή γέμιση, απλώνουμε ένα σουρωμένο τσαλακωμένο φύλλο ενδιάμεσα και σκορπάμε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση.
Καλύπτουμε την πίτα με δυο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε σε κομμάτια.
Περιχύνουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε πεταχτά, με τα δάχτυλα, λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις για 30′ και στη συνέχεια, γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Μυστικό
Την άνοιξη που οι τσουκνίδες είναι στην εποχή τους, μαζεύουμε με γάντια τις τσουκνιδοκορυφές, και ματσάκι ματσάκι τις αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων, στην κατάψυξη.
Όλο το χρόνο τις έχουμε στην κατάψυξη γιατί δίνουν τέλεια γεύση στις πίτες.